Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ –STREET ARTISTS

Ένα πρωινό του Σαββάτου ,κάνοντας βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου , είχαμε την ευχάριστη ευκαιρία να συναντήσουμε δυο ευγενικούς και ταλαντούχους νέους, τον Ανδρέα και τον Δημήτρη. Ταγμένοι στην τέχνη της μουσικής και ευδιάθετοι,  μας μίλησαν  για τη σχέση τους με τη μουσική και τις εμπειρίες τους , οι οποίες ανακεφαλαιώνονται στις παρακάτω ερωταπαντήσεις :

 Ασχολείστε χρόνια με τη μουσική;
-Ναι ,πολλά…

Έχετε ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική;
-Ναι ,κοιτάμε να βγάζουμε λεφτά.

Δηλαδή κύριος σκοπός σας είναι αυτός ,δεν το κάνετε ως χόμπι αλλά ως οικονομική απολαβή ;
- Ναι είναι η μόνη τώρα ..Κατά καιρούς μπορεί να κάνουμε κι άλλες  δουλειές αλλά τώρα κάνουμε μόνο αυτό.


Τι είναι για εσάς η μουσική ;Τι επιδιώκετε να εκφράσετε μέσα από αυτή ;
-Είναι πάρα πολλά πράγματα..Σε καμιά περίπτωση δεν είναι απλά ένα μέσο επιβίωσης . Είναι κάτι που περνάμε καλά και σίγουρα διασκεδάζουμε . Μας κάνει καλό να παίζουμε μουσική, στην ψυχολογία μας .Μας ηρεμεί ,μας κατευνάζει την ψυχή!!

Τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από τη μουσική ;
- Την ζωντάνια που νιώθουμε όταν παίζουμε ..Την συναισθηματική μας φόρτιση ..Ά
v έχουμε συναισθηματική φόρτιση και παίζουμε αποφορτιζόμαστε ..Από εκεί που ήμασταν σφιγμένοι ,χαλαρώνουμε και είμαστε πιο άνετοι. Αισθανόμαστε  καλύτερα.


Είχε υπάρξει κάποιο  μουσικό αντίκρισμα από τον οικογενειακό σας  κύκλο ,και αν ναι , σε ποιο βαθμό σας επηρέασε αυτό ;
-Οι γονείς μας  είχαν πολλούς δίσκους με  ροκ μουσική και τραγουδούσαν .Ακούγαμε συνέχεια  μουσική και μπήκαμε σιγά-σιγά σε αυτόν τον ειρμό .

Τι είδους μουσικά ακούσματα επιλέγετε και γιατί ;
-Επιλέγουμε αυτά που μας αρέσουν . Δηλαδή κυρίως ροκ .Για παράδειγμα κάποια ροκ συγκροτήματα που μας αρέσουν είναι οι
 Pink Floyd ,Beatles.

Γιατί αποφασίσατε να παίζετε στο δρόμο  ; Είσαστε και εσείς  θύμα του φαύλου κύκλου της ανεργίας στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης ;
-Όχι, μας αρέσει ,είτε έχει κρίση είτε  δεν έχει .Απλά αν δεν είχε κρίση μπορεί να βγάζαμε πιο πολλά λεφτά. Είναι πάρα πολύ ωραία .Ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο .

Είναι περισσότερο το ηθικό κέρδος παρά το υλικό ;
-Το υλικό κέρδος  είναι αναγκαστικό γιατί κάπως  πρέπει να επιβιώσεις κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα μας αρέσει να το κάνουμε .Είναι πολύ άμεσο ..ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο .
 
  
 
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μουσικής του δρόμου ;
- Εδώ μας αρέσει γιατί δεν μας βλέπουν σαν επαγγελματίες .Δεν σε κρίνουν και είναι πιο κοντά με εμάς .Βλέπουμε χαμόγελα, μας χαιρετούν ,ενώ σε ένα μαγαζί είναι λίγο πιο ‘’κρύα’’  και απόμακρα τα πράγματα .
Από την άλλη πλευρά μπορεί να ενοχλούνται οι καταστηματάρχες  ή οι γείτονες .Έχει τύχει περίπτωση να μας διώξουν καταστηματάρχες λέγοντάς μας : <<φύγετε από εδώ, πηγαίνετε πιο κάτω >> .Αλλά εντάξει αυτά λίγο τα συζητάς ,προσπαθείς να εξηγήσεις και του άλλου ότι δεν θα σε ενοχλήσω ,παίζω απλά μουσική.

Πιστεύετε ότι έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα αυτής ;Ποια είναι η αντίδραση των περαστικών ; Και πού κατά την γνώμη σας οφείλεται αυτή ;
-Ναι σίγουρα . Είναι καθαρά υποκειμενικό. Εξαρτάται από το άτομο . Άλλοι θα δώσουν σημασία και άλλοι θα αδιαφορήσουν .Πολλοί γελάνε ,καλημερίζουν ,λένε καμιά ευχή ,μας ρωτάνε κάτι για τα όργανα .Λίγοι είναι αυτοί που αδιαφορούν .Μια γιαγιά εδώ στο Ηράκλειο μας είχε πει : Πηγαίνετε να δουλέψετε στις ελιές ! .

Κυρίως όμως έχετε την υποστήριξη των νέων ;!
Ναι ! Νομίζω είναι ωραίο να κάνεις βόλτα και να ακούς μουσική στο δρόμο και επειδή παίζουμε με παραδοσιακά όργανα ,υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι που τους αρέσουμε .

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκέφτονται να ασχοληθούν με τη μουσική ;
-Να το κάνουν .Ανεξάρτητα από τις σημερινές συνθήκες αγοράς .Σημασία έχει να αγαπάς αυτό που κάνεις ,για να πετύχεις . Οπότε ανεξάρτητα από το αν φαίνεται εξ’αρχής αν υπάρχει δρόμος ή όχι πιστεύουμε ότι αν ασχολείσαι με αυτό ,θα ανοιχτεί κάποιος δρόμος .

Έχετε αποκτήσει αναγνωρισιμότητα μέσα από αυτό ;
-Εδώ τοπικά ναι . Μπορεί να σε δουν , να σε χαιρετίσουν , να σου
πουν : σε είδα που έπαιζες !!


Ποιο είναι το όραμά σας ως μουσικοί για την Ελλάδα του αύριο ;
- Να περνάμε καλύτερα , να είναι πιο άνετα τα πράγματα και γενικά να δοθούν  περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους  για να ζήσουν. Για παράδειγμα για να έρθουμε από το Ρέθυμνο έπρεπε να δώσουμε 8.5 ευρώ ο καθένας .Όλα είναι πιο ακριβά και βγάζεις πιο δύσκολα λεφτά. Έχουμε ένα συνεχόμενο άγχος ,δηλαδή όχι εμείς ..όλος ο κόσμος !!Τον βλέπουμε ζορισμένο .
 

Εσείς πηγαίνετε και Ρέθυμνο ;
-Ναι μετακινούμαστε .Πάμε και Αθήνα ..Για ένα διάστημα πήγαμε και Ευρώπη .Μας αρέσουν τα ταξίδια !

Αφού έχετε ταξιδέψει , που πιστεύετε ότι είχατε περισσότερες ευκαιρίες ;
-Στο Λονδίνο βγάζαμε καλούτσικα λεφτά .Εκεί το λένε :
 Street Artists  και σε  σέβονται περισσότερο – δεν τους είναι κάτι παράξενο . Συγκριτικά το αντιμετωπίζουν  πιο ευχάριστα.

Τέλος  θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τους δύο ,οι οποίοι με προθυμία  αφιέρωσαν λίγο από τον χρόνο τους και μας επέτρεψαν να τους γνωρίσουμε καλύτερα .Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας σε αυτούς τους  σπάνιους  ανθρώπους ,οι οποίοι έχουν καταφέρει να βρουν το νόημα της ζωής.

Παναγιώτα Κοκαρίδα
Κωνσταντίνα Μονιάκη

Χριστίνα Χριστουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου