Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

IRON FLAMES

Είναι πολύ ευχάριστο και συνάμα σπάνιο να βλέπεις νέους ,οι οποίοι δεν καταπιάνονται μόνο από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας αλλά αντίθετα..αφιερώνουν χρόνο και σε πράγματα που  αγαπάνε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  αποτελούν αυτοί οι πέντε νέοι, οι οποίοι ανήκουν στο συγκρότημα  ‘’Iron Flames’’ . Είναι άνθρωποι καθημερινοί ,απλοί με ταλέντο και πολύ μεράκι για αυτό που κάνουν .Παρακάτω ακολουθεί η διαδικτυακή συνέντευξη που πήραμε μόνο από ένα μέλος του συγκροτήματος ,τον Χάρη Παπαδάκη

Ποια είναι τα μέλη του συγκροτήματος ;
-
 Λοιπόν, η μπάντα απαρτίζεται από  5 άτομα τα οποία είναι τα εξής: Μάνος Μορφιαδάκης, φωνή  Μάνος Ορφανός, Μπάσο Δημήτρης Τσεκέρης, Ντραμς και τέλος από  Χρήστος Μαργέτας και εμένα (Χάρης Παπαδάκης) που είμαστε στις Κιθάρες (ρυθμικές και σόλο).




Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μουσική ;
-
 Δεν έχω συγκεκριμένες απαντήσεις για όλους. Ξέρω όμως ότι έχουμε όλοι αρκετή επαφή με την μουσική. Ο Τσεκέρης που κανονικά είναι πολύ αξιόλογος τραγουδιστής αλλά και καλός κιθαρίστας (η μπάντα που έπαιζε ήταν οι Sinners που είχαν περάσει στο Schoolwave το '13) παίζει αρκετά χρόνια . Τα τελευταία 3  περίπου έχει αρχίσει  να ασχολείται με τα τύμπανα σαν δεύτερο όργανο στο οποίο τα πάει περίφημα και χωρίς καν να έχει ντραμς σπίτι του, παίζει καλύτερα και από άλλους που έχουν! Αυτό το παιδί έχει απλά ταλέντο στην μουσική! Ο Χρήστος παίζει και αυτός αρκετά χρόνια κιθάρα, δεν είμαι σίγουρος πόσα, αλλά είναι ένας πολύ σταθερός και αξιόπιστος κιθαρίστας με πολύ φαντασία στο γράψιμο. Έχει παρακολουθήσει μόνο 1 έτος μαθημάτων κιθάρας, όμως είναι πάρα πολύ καλός σε αυτό που κάνει! Ο Μάνος  Ορφανός, κανονικά είναι και αυτός κιθαρίστας αλλά στο σημερινό  line up έχει προσφερθεί στην θέση του μπάσου να παίζει και τα πηγαίνει περίφημα! Αυτοδίδακτος και εκείνος ,όμως πολύ  καλός κιθαρίστας. Ο Μάνος  Μορφιαδάκης που είναι ο τραγουδιστής μας, είναι και εκείνος αυτοδίδακτος, όμως δεν το καταλαβαίνει εύκολα κανείς, αφού τραγουδάει αρκετά χρόνια και κάνει εξάσκηση μόνος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το διαδίκτυο μπορεί να αντλήσει κανείς πληθώρα πληροφοριών. Υπάρχουν τόσα πράγματα που κάποιος μπορεί  να μάθει κάποιο όργανο, φωνή ή οτιδήποτε από εκεί. Βέβαια εγώ προσωπικά προτιμώ το αληθινό μάθημα αλλά κάποιος άλλος μπορεί  να μην μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά ή μπορεί και να μην το θέλει, ποτέ δεν ξέρεις! Όμως  όλοι κάνουν ευπρεπώς την δουλειά τους. Τέλος εγώ παίζω κιθάρα από τον Ιούλιο του '12. Ξεκίνησα γύρω στον πρώτο ενάμιση χρόνο μόνος, όμως μετά  άρχισα και συνεχίζω ακόμα μαθήματα κιθάρας στο ModernGuitarSchool με τον Μάνο Κωστάκη για καθηγητή .Εκείνος, εκτός του ότι είναι φοβερός κιθαρίστας, μουσικός και καθηγητής, είναι και πολύ καλός φίλος και άνθρωπος! Διδάσκομαι την μοντέρνα μουσική (jazz, blues, swing, rock κλπ) και εκτός ς από το πρακτικό  κομμάτι εμβαθύνουμε και στην ενδιαφέρουσα και ατελείωτη θεωρία! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Iron Flames προϋπήρχαν σαν μπάντα από το 2011 ή '12 και τα τότε μέλη ήταν ο Μάνος Μορφιαδάκης φωνητικά, ο Μαργέτας και ο Ορφανός στις κιθάρες, στο μπάσο ο Αντώνης Ξυλούρης και στα ντραμς ο Τεό  Ριτσόπουλος. Η μπάντα όμως μέσα σε ενάμιση χρόνο διαλύθηκε και επανενώθηκε τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του '14 με τα μέλη και τις αλλαγές που ισχύουν και σήμερα!!!

Ποιος ήταν ο λόγος που ξανά-φτιάχτηκε το συγκρότημα , και πως σκεφτήκατε αυτό το όνομα ?
-Στη δημιουργία του ονόματος εγώ δεν έχω μέρος, καθώς όταν ήταν να αποτελέσουμε εμείς οι πέντε μια μπάντα είχα προτείνει άλλο όνομα .Όμως, λόγω των τριών κοινών μελών από πιο παλιά το συγκρότημα ονομάστηκε ξανά Iron Flames. Το όνομα αν δεν κάνω λάθος ήταν ιδέα του Ορφανού και του Μαργέτα.

Ποιο είδος μουσικής εκπροσωπείτε ? Λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι αποτελείτε ένα ροκ συγκρότημα αλλά νομίζω υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ..Έτσι δεν είναι;
 
-Ναι, η μέταλ είναι παράγωγο της ροκ. Συγκεκριμένα παίζουμε Heavy Metal με κάποια πιο power, melodic και modern στοιχεία. Η μουσική μας χαρακτηρίζεται από δυναμικό και σκληρό ήχο ,ο οποίος έχει αρκετά μελωδικά στοιχεία, καθαρά φωνητικά που φτάνουν και σε ψηλές νότες. Υπάρχουν ,επίσης γρήγορα κομμάτια, έντονα ντραμς που παίζουν με αρκετό groove, μπάσο που ‘’γεμίζει’’ τον ήχο κλπ

Μόνοι σας συνθέτεται τα τραγούδια σας ?
-Ναι, όλοι καταβάλουμε κόπο και προσπάθεια. Γράφουμε ολομόναχοι τα δικά μας κομμάτια ,σε αντίθεση με την ελληνική μουσική και σκηνή που άλλος συνθέτει κομμάτια και άλλος τα εκτελεί, το οποίο θεωρούμε αισχρό.
 

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει ?
-
  Έχουμε επηρεαστεί από κλασσικά συγκροτήματα όπως Metallica, Iron Maiden κλπ. Στιχουργικά αντλούμε θεματολογία κυρίως από κοινωνικά θέματα ,τα οποία μεταφράζουμε και τους δίνουμε έναν πιο μυθιστορικό χαρακτήρα, σαν μια παρομοίωση εκτεταμένη.
Ανάφερε μας ένα αγαπημένο σας συγκρότημα ή προσωπικότητα που θαυμάζετε !
-  Δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την στιγμή για τους υπόλοιπους. Τα
 αγαπημέναμου συγκροτήματα είναι οι Iron Maiden, Deep Purple, Black Sabbath, Dio, Manowar, Animals as Leaders, Death, Metallica, the Aristocrats, King Diamond, Dream Theaterκαι αρκετά άλλα Αγαπημένοι μου κιθαρίστες είναι: Tony Iommy, Adrian Smith, DaveMurray, Guthrie Govan, Tosin Abasi, Chuck Schuldiner, John Petrucci, RoryGallagher, Pat Metheny, Wes Montgomery 

Πως καταφέρνετε να συνδυάσετε τις ‘’υποχρεώσεις’’ σας με την μουσική ?
Τα άλλα μέλη και φίλοι μου σπουδάζουν και έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο . Εγώ από την άλλη προσπαθώ να τα συνδυάσω αλλά το σχολείο είναι λίγο "εμπόδιο" στον χρόνο .Όμως βρισκόμαστε τα σαββατοκύριακα στο στούντιο για πρόβες  και μετά ο καθένας εξασκείται ξεχωριστά σπίτι του.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον ? Ετοιμάζετε κανένα καινούργιο τραγούδι ή  καμιά συναυλία
 ?
Τραγούδια έχουμε ήδη τέσσερα και  άλλα  δύο -τρία τα οποία ακόμα  επεξεργαζόμαστε. Για ζωντανές εμφανίσεις έχουμε κάτι στο νου μας αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες. Εάν  γίνει κάτι θα δημοσιευτεί στην σελίδα μας στο facebook.

Σκέφτεστε να ασχοληθείτε και επαγγελματικά με τη μουσική?
-
 Σίγουρα θα το έχει σκεφτεί ο καθένας μας ατομικά. Ως μπάντα όμως ,αν και έχουμε κάποιους στόχους ,είναι δύσκολο να το απαντήσω.. Ένας από τους στόχους μας είναι να περάσουμε στο Schoolwave, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα γεγονότα της μουσικής στην Ελλάδα . Εμένα όμως με πιέζουν οι εξετάσεις, και για αυτόν τον λόγο  ,δεν έχουμε σίγουρες και συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με αυτο το θέμα.


Εκ μέρος μου ,θέλω να ευχαριστήσω τον Χάρη Παπαδάκη, ο οποίος μου μίλησε για ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του , την μουσική . Εύχομαι στα μέλη του συγκροτήματος  να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό που αγαπούν και πετύχουν τους στόχους τους .
 

*Σε περίπτωση που θέλει κανείς να ακούσει αυτό το συγκρότημα ,έχουν δημοσιεύσει δύο τραγούδια τους (
Immortal, Afraid to die) στο youtube ,ενώ επίσης μπορεί να επισκεφτεί και τη σελίδα τους στο facebook με το όνομα : Ironflames.

Γιώτα Κοκαρίδα Β2
Κωνσταντίνα Μονιάκη Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου