Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Yoga: η φιλοσοφημένη πλευρά της άσκησης μέσα από μια συνέντευξη


  Ας ξεκινήσουμε εγκυκλοπαιδικά, λέγοντας ορισμένα πράγματα γι' αυτή.
Η Yoga είναι μία φυσική,νοητική και πνευματική πρακτική ή μαθητεία που προέρχεται από την Ινδία.Οι πιο γνωστές μορφές στον Δυτικό κόσμο είναι η Hatha Yoga και η Raja Yoga.
Η προέλευση της Yoga αναφέρεται στις προβεδικές ινδικές παραδόσεις,ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι αναπτύχθηκαν περί τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ινδία ,από τα κινήματα σανιάσα και σραμάνα. Η χρονολόγηση των πρωιμότερων κειμένων που περιγράφουν τις πρακτικές της Yoga είναι ασαφής και ποικίλει από τις ινδουιστικές Ουπανισάντ έως το βουδιστικό κανόνα.
  Οι γκουρού της Yoga από την Ινδία εισήγαγαν αργότερα τη Yoga στη Δύση ακολουθώντας την επιτυχία του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα,που έφερε τη Yoga στη Δύση το 1920 και είναι ευρέως γνωστός ως ''Ο πατέρας της Yoga στη Δύση".Το 1980 έγινε δημοφιλής στο Δυτικό κόσμο, ως σύστημα εναλλακτικής ιατρικής και φυσικής άσκησης .
  Η Yoga στις ινδικές παραδόσεις είναι κάτι περισσότερο από φυσική άσκηση,καθώς διαθέτει ένα διαλογιστικό και πνευματικό πυρήνα. Μία από τις μείζονες έξι ορθόδοξες σχολές του Ινδουισμού ονομάζεται Yoga με τη δική της επιστημολογία και μεταφυσική, η οποία συνδέεται στενά με την ινδουιστική Φιλοσοφία Σαμκύα. 
  Εμείς ρωτήσαμε για περισσότερες πληροφορίες έναν δάσκαλο της Yoga,τον Κωνσταντίνο Τουρνά. Μάθαμε λοιπόν ότι η  Yoga δεν είναι απλά γυμναστική, είναι ένας υγιής τρόπος ζωής, το να γνωρίζεις και να μαθαίνεις τον εαυτό σου με σκοπό να γίνεις ελεύθερος. Ελεύθερος από τους φόβους,τις επιβλαβείς συνήθειες, από το άγχος. Μέσα από τις ασκήσεις, το σώμα δυναμώνει, αποτοξινώνεται και η αναπνοή βελτιώνεται σημαντικά.Τα εσωτερικά μας όργανα μαλάσσονται και μια βαθιά αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης μάς διαπερνά, καθώς ο νους αρχίζει να γίνεται πιο ποιοτικός και περισσότερο απελευθερωμένος από το άγχος. 
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά το περιεχόμενο της συνέντευξης:

1)Τι είναι η Yoga και τι μας προσφέρει;


Ωραία... η Yoga είναι ένα σύστημα το οποίο δε γυμνάζει απλά το σώμα αλλά μπορεί και αποβάλλει το στρες από το νου και τα συναισθήματα. Η λέξη Yoga προέρχεται απ'τη Σανσκριτική λέξη ''Yuk'' που σημαίνει ένωση, δηλαδή όταν το σώμα μου,η ανάσα μου και ο νους μου γίνονται ένα, τότε βιώνω τη Yoga, έρχομαι στο παρόν και αποστρεσάρομαι.


2)Γιατί διαλέξατε ή πιστεύετε ότι θα διάλεγε κανείς τη Yoga, αντί για κάποια άλλη άσκηση ή μορφή γυμναστικής;

Ακριβώς,  επειδή η Yoga πάει πέρα της γυμναστικής, μπορεί να γυμνάσει πάρα πολύ καλά και τα εσωτερικά μας όργανα-που είναι πολύ σημαντικό-δηλαδή σε κάθε άσκηση πιέζεται η σπλήνα,το συκώτι και γυμνάζονται κι αυτά, και καθαρίζουνε. Έχει ένα αντίκτυπο σε συναισθηματικό επίπεδο, δηλαδή κάποιος μπορεί να αποβάλλει το στρες. Σε κάθε άσκηση αποβάλλεται στρες από τον οργανισμό διότι στρες δεν είναι απλά στο νου αλλά είναι σε διάφορα σημεία του σώματος,οπότε ο ασκούμενος στη Yoga κάνοντας αυτή την άσκηση, αποβάλλει αρκετό στρες. Συνάμα η αναπνοή αλλάζει -αυτό βοηθάει καταλυτικά, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν πολύ λίγο- οπότε κάποιος θα διαλέξει τη Yoga όταν θέλει να χαλαρώσει, να βελτιώσει τη συναισθηματική του αποφόρτιση και ταυτόχρονα να γυμναστεί.

3)Πόσα είδη Yoga υπάρχουν και με ποιο ασχολείστε εσείς περισσότερο;


Αριθμητικά δεν ξέρω,δε μπορώ να πω πόσα είναι,είναι αρκετά.Λίγο πολύ όλα είναι το ίδιο,ας πούμε,απλά λίγο διαφέρουν στις ασκήσεις,στο τρόπο λίγο που το κάνεις και στις ανάσες. Η Yoga που διδάσκω και κάνω πρακτική λέγεται Ashtanga Vinyasa Yoga. Η διαφορά λίγο με τα άλλα είδη είναι ότι είναι ένα συγκεκριμένο σύστημα ασκήσεων, δεν κάνεις όποιες ασκήσεις θες, κάνεις τις ίδιες ασκήσεις και χτίζεις την πρακτική σου. Και είναι, μπορώ να πω λίγο απ'τη φύση της, πιο δυναμική.


4)Πιστεύετε ότι η Yoga επιδρά στη ψυχολογία; Μπορεί να αλλάξει η να βοηθήσει στο να αλλάξει η ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου;


Ναι, διότι μαθαίνουμε να αναπνέουμε σωστά.Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το 30% των ικανοτήτων που έχουν οι πνεύμονες ενώ το 80% από τις τοξίνες αποβάλλεται μέσω της αναπνοής, οπότε ο ασκούμενος στη Yoga μαθαίνει να αναπνέει σωστά, θυμάται να αναπνέει όπως ανάπνεε κάποτε, να χρησιμοποιεί λοιπόν περισσότερο ποσοστό των πνευμόνων. Η αναπνοή λοιπόν επειδή συνδέεται μαζί με τα συναισθήματα, δηλαδή όταν είσαι θυμωμένος, ο τρόπος αναπνοής σου αλλάζει, όταν είσαι στεναχωρημένος αλλάζει, όταν είσαι θυμωμένος αναπνέεις γρήγορα και κοφτά ή όταν είσαι στεναχωρημένος είναι πιο έντονη η  εκπνοή. Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο, επειδή είναι μια σχέση αμφίδρομη, όταν το συναίσθημα επηρεάσει την αναπνοή έτσι και η αναπνοή θα επηρεάσει τα αρνητικά συναισθήματα. Θα τα επηρεάσει με σκοπό να τα αποβάλλει πιο γρήγορα και να γίνει συναισθηματική αποφόρτιση. Οπότε, ναι, αλλάζει η ψυχολογία πάρα πολύ με τη Yoga, και έχουνε γίνει και αμέτρητες μελέτες πλέον πως βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αλλάζει η ψυχολογία, απόλυτα.


5) Θα μπορούσε να βοηθήσει και στα προβλήματα υγείας;


Βέβαια. Ας πούμε χρόνιοι πόνοι που  δεν μπορούμε να πούμε τελείως ότι θα εξαλειφθούν, αλλά σίγουρα θα πάνε προς το καλύτερο. Οπότε, και προβλήματα στο σώμα, αλλά και άμα κάποιος δεν έχει καλή μνήμη, το να κάνει Yoga και διαλογισμό σε βοηθάει πολύ, για παράδειγμα στη νόσο Αλτσχάιμερ. Πολλοί γιατροί για τη θεραπεία της παραπάνω νόσου, βάζουν τους ανθρώπους να κάνουν σαν διαλογισμό, δηλαδή τους λένε-κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι είστε εκεί και μετά πηγαίνετε εκεί πέρα-αυτό είναι σαν διαλογισμός έτσι ώστε ο νους να ασκείται. Γυμνάζεται λοιπόν ο νους επίσης.


6)Πόσο καιρό ασχολείστε και πώς ξεκίνησε η επαφή σας με τη Yoga;


Εγώ ασχολούμαι 10 χρόνια με τη Yoga. Έψαχνα να κάνω κάτι, όχι απλά γυμναστήριο. Δε με γέμιζε τόσο. Ήθελα κάτι, να το πω πιο εσωτερικά ή με περισσότερη συνειδητοποίηση, οπότε έκανα ένα μάθημα και εγώ είχα μια πολύ δυνατή εμπειρία απ΄το πρώτο μάθημα, δηλαδή έτσι όπως αισθάνθηκα το σώμα μου και τον νου μου τα αισθάνθηκα ότι είναι ένα. Αισθανόμουν δυνατός και ταυτόχρονα πολύ χαλαρός. Οπότε γι'  αυτό το ξεκίνησα και μέσα από την άσκηση, έχω δει πάρα πολλά οφέλη.Το έχουνε δει και τα άτομα της οικογένειας μου,γιατί εγώ λίγο απ'τη φύση μου ήμουν λιγάκι έτσι πιο φωτιά, πιο νευρικός. Όχι ότι τώρα δε θυμώνω, γιατί εμάς μας λένε και για τη yoga ότι άμα κάνεις yoga, δε θυμώνεις. Όχι, θυμώνεις, μπορείς να χάσεις το κέντρο σου. Απλά αυτό που παρατηρείς είναι ότι επιστρέφεις γρήγορα στο κέντρο σου. Εκεί που μπορεί να θύμωνες με κάτι ή με κάποιον και να κράταγε μέρες-οτιδήποτε,ένας τσακωμός στο δρόμο ή με το φίλο σου-και να ήτανε αυτό το συναίσθημα οργής και μπορεί να κράταγε μέρες ή εβδομάδες, τώρα μέσα σε λίγες ώρες ή έστω μέχρι την επόμενη μέρα, έχει φύγει τελείως. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά που παρατηρώ σε εμένα στη Yoga.



7)Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει Yoga ή να διδάξει;


Πολύ ωραία ερώτηση! Πρώτα θα πάμε αν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει Yoga. Yoga μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου φύλου,ηλικίας, κάποιος που είναι άρρωστος μπορεί να κάνει yoga, κάποιος που είναι αδύνατος μπορεί να κάνει yoga, κάποιος που έχει πάρα πολλά κιλά μπορεί να κάνει yoga, κάποιος που έχει εγχειριστεί μπορεί να κάνει yoga. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει yoga και δεν έχει να κάνει η ηλικία, το τονίζω αυτό. Μπορείς να αρχίσεις, όπου αρχίσεις θα δεις οφέλη. Τώρα στο να τη διδάξουν όλοι, σε αυτό δεν συμφωνώ. Δηλαδή πρέπει ο άλλος λιγάκι να είναι αφοσιωμένος σε αυτό,για να μπορεί να πει ότι αρχίζει να διδάσκει yoga και να είναι αφοσιωμένος σε αυτή σε ολόκληρη τη μορφή της. Όχι μόνο κάνω μία άσκηση στο χαλάκι. Γιατί η yoga είναι κάτι βαθύτερο απ'το σηκώνω τα χέρια μου πάνω-κάτω, εισπνοή-εκπνοή. Είναι πώς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος γενικότερα και πώς να εξασκείς τον εαυτό σου. Οπότε άμα κάποιος το τηρεί αυτό πιστά, με πειθαρχία και συστηματικά, τότε μπορώ να πω ότι αυτός μπορεί να πάει να διδάξει.


Χατζηδάκη Αθηνά Α'6



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου